Gulvmodell eller veggmodell?

COP hva SEER er SCOP?
2. mai 2017
Hvordan fungerer egentlig en varmepumpe?
1. september 2017

Det finnes etter hvert mange løsninger for å få den klossete varmepumpen til å skli litt bedre inn som et møbel. Her er noen tips som kan gjøre valget litt lettere for deg.

Enn så lenge er fortsatt den tradisjonelle veggmodellen den mest effektive modellen, men det lar seg ikke alltid gjøre å montere den der hvor den passer best.

Veggmodellen
Veggmodellen er vanligvis mellom 80-95 centimeter lang, rundt 30 centimeter høy og bygger alt fra 20-28 centimeter ut fra veggen. Den er mest effektiv når den henger minst 10 cm under taket, og får sende den varme luften utover i rommet.

Har du god nok plass under taket får du også best utnyttelse av veggmodellen.

I mange tilfeller er det ikke plass i høyden i de norske hjemmene. Enten man vil unngå at varmepumpen blir et utpreget syn på veggen, eller bare ikke har plass, så kan en veggmodell monteres lavere også. Da er det viktig å ha minst 30 cm klaring mellom gulv og pumpens nederste punkt der luften strømmer ut. Spesielt dersom du har tregulv. Det er nemlig en risiko for at gulvet tørker ut og sprekker når man sender den varme og tørre luften ned i gulvet.

Mitsubishi Zen, Varmepumpe, ACpumpe, Norsk klima, Klimasenter ,Toshiba, Mitsubishi, Fujitsu, Fujitsu General, General, LG, Polar Heat, Ventilasjon, Ventilasjonsrens, Varme, Kulde, AC, Aircondition, Kjøling, Oppvarming, Varmesenter, Kuldecenter, ACKlima, Varmemesteren, Pumpemesteren, Airpatrol, Tøffingen, Nibe, Vannbåren, Vannbåren, varme, Grunnvarme, Temperaturregulering, LK, LK Systems, PEx, AluPex, Manifold, Luft/vann, Væske/vann, Fjernvarme, Kirigamine, Hara, Polar, Furo, Lenta, Suzumi, Zen, LVCN, Gulvmodell, Veggmodell, Takmodell, Himlingsmodell, Duct, Kanalmontert, Fjernkontroll, IR styring, Vindkraft, Fornybar, Bølgekraft, norsk klimasenter, klimasenter,

Mitsubishi Zen er både slank og har et pent design, hvilket gjør den lettere for den interiørbevisste å plassere inn som et møbel.

En annen faktor man må ta hensyn til, er luftinntaket på toppen av maskinen. Selv om luftinntaket er dekket med et støvfilter, er det også en risiko for å få uvedkommende gjenstander ned i maskinen. Barn synes ofte det er spennende å utforske hva som skjer dersom en blyant eller lignende stikkes inn i varmepumpen. Resultatet vil garantert være behov for ny viftemotor og viftetrommel.

Gulvmodellen
Gulvmodellen måler vanligvis 55-65 centimeter i høyden, er 75-85 centimeter bred, og rundt 20 centimeter tykk. Dersom man legger godviljen til, kan den passere som en mer moderne variant av en radiator.

En gulvmodell kan være en god løsning på en stilren vegg.

Gulvmodellene koster et par tusen kroner mer enn den vanlige veggmodellen, ettersom de er større og dyrere å produsere. Fordelen er at gulvmodellen distribuerer den varme luften både i maskinens topp og bunn. Dette gjør den spesielt ettertraktet i boliger hvor det er kaldt på gulvet. Den er også mer barnevennlig ettersom den er designet for å blåse luft i toppen, og dermed utstyrt med ekstra sikring.

Varmepumpe, ACpumpe, Norsk klima, Klimasenter ,Toshiba, Mitsubishi, Fujitsu, Fujitsu General, General, LG, Polar Heat, Ventilasjon, Ventilasjonsrens, Varme, Kulde, AC, Aircondition, Kjøling, Oppvarming, Varmesenter, Kuldecenter, ACKlima, Varmemesteren, Pumpemesteren, Airpatrol, Tøffingen, Nibe, Vannbåren, Vannbåren, varme, Grunnvarme, Temperaturregulering, LK, LK Systems, PEx, AluPex, Manifold, Luft/vann, Væske/vann, Fjernvarme, Kirigamine, Hara, Polar, Furo, Lenta, Suzumi, Zen, LVCN, Gulvmodell, Veggmodell, Takmodell, Himlingsmodell, Duct, Kanalmontert, Fjernkontroll, IR styring, Vindkraft, Fornybar, Bølgekraft, norsk klimasenter, klimasenter,

Legger man godviljen til, kan Daikin Nexura passere som en moderne radiator. Den er også et mer barnevennlig valg dersom det ikke er plass til varmepumpe på veggen.

Gulvmodellen er like støysvak som veggmodellen, men oppnår ikke like gode resultater i laboratoriet som veggmodellen. Dette er fordi den er fysisk større, har to viftemotorer og dermed trenger noen watt mer enn veggmodellen på å distribuere dette. Men det er uansett en gunstig løsning dersom hvis man må ta hensyn til plass, og gulvmodellen vil fortsatt senke strømregningen din betraktelig dersom veggmodellen ikke passer inn.