VARMEPUMPER OG VANLIGE BRUKERFEIL

AV CAMILLA M. PAULSEN, 11. JULI 2019

En varmepumpe er som oftest relativt rett frem å bruke, men noen ganger kan man gjøre typiske feilinnstillinger.

Har du investert i en varmepumpe av god kvalitet? Da har du kanskje lagt merke til en mer behagelig hverdag året rundt? Varmepumpen sørger nemlig for optimalt inneklima, uansett hvordan været er utenfor. Enkel er den vel også å bruke? Jo da, for de fleste vil varmepumpen fungere utmerket, selv om bruksanvisningen ikke alltid leses nøye før den skrus på. Likevel kan man gjøre enkelte brukerfeil. Her er en liste over de vanligste.

 

1. VARMEPUMPEN ER SATT PÅ AUTO

Det er ikke alltid like lett å vite om man bør sette varmepumpens driftsmodus på «AUTO» eller ikke. Her er omstendighetene avgjørende. Mange skumleser brukermanualen, og velger dermed feil modus for sitt hjem og sin situasjon.

Vi i Mitsubishi Electric anbefale å sette varmepumpen i manuell modus: varmedrift- eller kjøledrift, ikke auto! Her mener vi at den bør stå i «HEAT» eller «COOL», alt etter som du ønsker varme eller kjøling i hjemmet. Auto-modus kan skape for mange skiftninger mellom varme- og kjøledrift, noe som resulterer i et varierende inneklima. Manuell innstilling til varme- eller kjøledrift fører til mer stabilitet.

Uansett hvilken modus du velger å kjøre varmepumpen i er det viktig at du gjør deg godt kjent med brukermanualen for ditt produkt. Her får du både en innføring i forskjellen på modusene, samt en god forklaring på hvordan du skal bruke dem.

 

2. SIGNALMOTTAKELSE OG BRUK AV FJERNKONTROLLEN

Mange ønsker å justere varmepumpen slik at innstillingene passer perfekt for deres bolig. Noen ganger kan man oppleve at disse innstillingene ikke utgjør en merkbar forskjell. Her kan det være aktuelt å ta en titt på signalmottakelsen fra fjernkontrollen til innedelen. Når du justerer varmepumpen ved bruk av fjernkontrollen skal du høre et lite pip fra innedelen ved hver endring av innstillingene. Hører du ikke dette kan det bety at signalet ikke når frem, eller at batteriet på fjernkontrollen er dårlig. Har du modellen Kaiteki, Iguru eller Azira i nattmodus når du gjør endringer med fjernkontrollen, vil du deriomot ikke høre noe pip fra innedelen, men lyset i lysdioden på innedelen vil blinke når signalet blir registrert.

Noen ganger kan man også komme borti feil tast på fjernkontrollen. Kjenner du f.eks at kulda blir verre og verre om vinteren? Kanskje du ved et uhell har satt varmepumpa i kjøledrift (COOL). Før du tenker at det er noe feil på maskinen, eller kanskje tiden for service er moden, kan det alltid være lurt å ta en titt på MODE-symbolet for å dobbeltsjekke hvilke innstillinger du har satt varmepumpa i. Ønsker du kjøling skal du se en snøkrystall i displayet på fjernkontrollen, ønsker du varme skal du se en sol.

 

3. BRUK AV I-SEE SENSOREN

Nye og moderne varmepumper har gjerne flere smarte funksjoner og sensorer som kan heve varmepumpeopplevelsen. Denne type teknologi er revolusjonerende, men bruken av I-see sensoren til toppmodellen Kaiteki er kanskje den flest bruker feil.

Ønsker du å benytte deg av I-see sensoren er det viktig å prøve seg frem og se hvordan det fungerer i ditt hjem. Vil du f.eks at varmepumpen konstant skal sende luft til ett- og samme område vil en ikke oppnå dette med en aktivert I-see sensor. Med I-see sensoren kan du velge flere funksjoner. Blant annet kan du velge om innedelene skal sende luftstrømmen mot mennesker i rommet, eller bort fra mennesker i rommet. Er du var for trekk, men har stilt luftstrømmen på DIREKTE-modus (DIRECT) vil luftstrømmen hovedsakelig rettes mot det området du til en hver tid befinner deg, og du vil bli fulgt av luften fra varmepumpen. Ønsker du ikke dette skal den stå på INDIREKTE-modus (INDIRECT)

I-see sensoren er designet for å skape en jevn temperatur i rommet. Den scanner kontinuerlig fra side til side, og dersom ujevnheter i rommet oppdages vil den kanalisere luftstrømmen mot det gitte området. Enkelt sagt «ser» denne sensoren ulike temperaturer, dvs. kald- eller varmtrekk i rommet. I-see sensoren gir deg både økt komfort og energibesparelse dersom du bruker den rett. Ta gjerne en ekstra titt på brukermanualen for beskrivelse av I-see-drift.

 

4. FEILINNSTILLING AV POSISJONEN TIL LUFTSPJELD

Ulike varmepumper har forskjellige luftspjeld som distribuerer luftstrømmen. Du velger selv om du ønsker varm eller kald luftstrøm. Noen modeller har doble luftspjeld og passer utmerket i trappeoppganger. Med fjernkontrollen stiller du inn posisjonen til varmepumpens luftspjeld. Her er det viktig at retningen du ønsker på luftstrømmene dobbeltsjekkes de første gangene du bruker varmepumpen for å oppnå best mulig effekt.

I noen tilfeller vil man kanskje ikke kjenne en god effekt av oppvarming eller nedkjøling, og dette kan skyldes feilinnstilling av posisjonen til varmepumpens luftspjeld. Plasseringen av innedelen (varmepumpe) har mye å si her. Har du en modell med doble luftspjeld i en trappeoppgang for eksempel, vil posisjonen til luftspjeldene være avgjørende for distribusjon av ønsket temperatur. Test deg frem, og finjuster innstillingene til du har best mulig komfort. Husk at i svært store hus kan det være behov for flere varmepumper for å oppnå ønsket effekt.
Vurderer du å anskaffe en varmepumpe til, eller en løsning med flere innedeler på en utedel, anbefaler vi å ta kontakt med autorisert forhandler for en gratis befaring for å finne best mulig løsning tilpasset ditt hus.

 

5. MANGLENDE VEDLIKEHOLD

For at varmepumpen skal fungere best mulig vil den ha behov for regelmessig vedlikehold, samt en mer grundig overhaling hvert 2-3 år. Merker du at varmepumpen begynner å miste effekt bør du alltid spørre deg selv når du sist rengjorde den. Her kan det være behov for rengjøring man enkelt gjør selv, eller en grundigere service fra autorisert forhandler. Har varmepumpen luftrengjøringsfiltre (små filtre som evt. sitter fastklemt på grovfilterne) kan det også være behov for utskifting av disse dersom du ikke får de rene ved støvsuging og bløtleggelse i lunkent vann og skylling.

Det mange ikke er klar over er at vedlikehold og rengjøring av varmepumpen avhenger av antall beboere i hjemmet og mulige kjæledyr. Dersom det bor mange mennesker i samme hus vil behovet for vedlikehold av varmepumpen øke. Har man kjæledyr i tillegg vil hyppig renhold av innedelen lønne seg. Det forlenger levetiden på varmepumpeanlegget og gir optimal drift.

 

TA KONTAKT MED FORHANDLEREN DIN

Ofte er det små problemer eller brukerfeil som gjør at varmepumpen ikke fungerer som den skal. Andre ganger kan det være mer omfattende problemer som gjør at varmepumpen trenger en grundigere sjekk. Det er også verdt å merke seg at innstillingene i et hjem ikke nødvendigvis passer like godt i et annet, selv om varmepumpen er den samme. Det er viktig å prøve seg frem med alt fra viftehastighet til grader da hver et hjem er unikt med ulike forutsetninger for oppvarming, nedkjøling og inneklima.

Dersom du merker at din varmepumpe ikke yter som den pleier bør du først og fremst dobbeltsjekke de overnevnte punktene for vanlige brukerfeil. Opplever du fremdeles problemer bør du ta kontakt med din forhandler.

 

Av: Camilla M. Paulsen

Markedsassistent i Mitsubishi Electric

    Fyll ut skjema og få gratis befaring.