post@norskklimasenter.no

Innek​​​​​l​im​​​a viktig for helsen, fordi

Innek​​​​​l​im​​​a viktig for helsen, fordi

  • barn oppholder seg i gjennomsnitt 90 % av tiden innendørs, og små barn enda mer.
  • inneluften er ofte mer forurenset enn uteluften.
  • mennesket er storforbruker av luft. Voksne puster inn ca. 15 kg luft i døgnet, og barn relativt mye mer i forhold til kroppsvekten sin.
  • astma og allergi ser ut til å ha vært økende hos barn og unge de siste tiår, og dårlig inneklima kan være en av grunnene til dette.
  • ​dårlig inneklima kan forebygges og utbedres mye ved hjelp av enkle tiltak.

Sykdommer og plager er knyttet til inneklimaet

​De vanligste inneklimarelaterte sykdommer eller plager, som helt eller delvis kan forårsakes av eller forverres av inneklimaforhold, er:

Mer diffuse og sammensatte inneklimaplager kjennetegnes ved at de som bor i boligen, har en overhyppighet av følgende symptom:

  • kløe, irritasjon i øyne -og neseslimhinner
  • hoste
  • tetthet i brystet
  • tretthet
  • hodepine
  • uvelfølelse og kvalme

Sjansene for å få helseplager på grunn av dårlig inneklima avhenger både av hvor stor motstandskraft det enkelte barn har, og påvirkningstiden til ”forurensningene” de blir utsatt for. Derfor blir reaksjonene svært ulike fra individ til individ. Astmatikere og andre som har ulike former for overfølsomhet overfor miljøfaktorer, er mest utsatt.

Ulike infeksjonssykdommer knyttet til inneklima, rammer først og fremst luftveier og slimhinner i nese- og hals-regionen. Det gir vanlige plager som forkjølelse og influensa.

​Enkelte innendørs luftforurensninger er også kreftfarlige, og da i første rekke på tobakksrøyk og radon. I dag er befolkningens eksponering for tobakksrøyk innendørs betydelig redusert, mens kreftrisikoen for eksponering for radongass er oppgradert.

Kilde: https://helsenorge.no/helse-og-miljo/gode-rad-for-godt-inneklima

[CP_CALCULATED_FIELDS_VAR name=””]

[CP_CALCULATED_FIELDS]

 

Varmepumper gir bedre inneklima

– Det finnes to ulike systemer varmepumper. Den ene kan kobles til vannbåren varme, den andre bruker luft, sier Bård Baardsen, faglig leder i NOVAP, Norsk Varmepumpeforening.

Oppvarming med vannbåren varme regnes som spesielt bra for inneklimaet, og er anbefalt av Norges Astma og Allergiforbund. Eksperter på området anbefaler luft/vann eller vann/vann-varmepumper som den løsningen som gir best innemiljø. Dette alternativet velges ofte i nye bygg og i eldre boliger som skal skifte ut et gammelt varmeanlegg som for eksempel en oljefyr.

Har man vannbåren varme i boligen sin, er det enkelt å koble en vann-varmepumpe på systemet. Da får man får en jevn varme i rommet.

Luftvarmepumpe

– Har man ikke vannbåren varme i boligen, vil en luftvarmepumpe være det nest beste valget. Også med denne typen varmepumpe får man et bedre inneklima. Varmepumpen filtrerer inneluften for støv og bakterier og fungerer derfor som en effektiv luftrenser, sier Baardsen.

I Norge er det mange boliger som kun har elektrisk oppvarming og hvor det vil være gunstig å installere en luftvarmepumpe. Man får også bedret luftsirkulasjon i boligen, hvilket vil redusere muligheten for muggdannelse og følelsen av innestengt luft i huset.

I tillegg gir luftvarmepumpen, akkurat som vannbåren varme, en jevn temperatur i huset og varmen blir mer spredd, sammenliknet med andre punktvarmekilder som for eksempel panelovner.

Panelovner er verstingen

– Spesielt panelovner er veldig lite gunstig for personer med astma og allergi. Panelovnene brenner støvet, slik at støvet blir delt opp i mindre partikler som kommer lenger ned i luftveiene, sier Baardsen.

Luftvarmepumpen kan også brukes til å kjøle ned boligen. Astmatikere og allergikere kan ofte ikke lufte med åpent vindu om sommeren. De må ha vinduene lukket i hele huset. Da er det veldig greit å ha en varmepumpe som kan kjøle ned huset. Ved å bruke kjølefunksjonen på varmepumpen, får man den samme effekten som ved lufting med åpne vinduer.

Energieffektiv

Flere og flere velger varmepumper. Salget har økt kraftig de siste ti årene. I dag er det installert litt over 750 000 varmepumper i Norge. Av eneboliger, har 40 prosent varmepumpe.

– Hovedgrunnen er nok at man får lavere strømregning med en varmepumpe installert, sier Baardsen.

En luft/luft-varmepumpe henter energi fra luften utendørs, og man kan spare opptil 75 prosent av de totale fyringskostnadene. Dette gjelder enten man fyrer med olje, strøm, ved eller parafin.

Viktig med rengjøring

Baardsen understreker at det er viktig å rengjøre luftfilteret i varmepumpen regelmessig. Det er viktig både for energisparefunksjonen og for inneklimaet.

– Blir ikke varmepumpen rengjort regelmessig, kan det føre til et dårligere inneklima.

Han anbefaler å rengjøre filteret alt fra hver 14. dag til annenhver måned.

– Det kommer an på hvor mye man bruker varmepumpen og hvor mye støv det er i rommet. Men jeg anbefaler ikke å la det gå mer enn to måneder mellom hver rengjøring, sier faglig leder i NOVAP.

Kilder: http://www.altomdinhelse.no/allergi/inneklima/varmepumper-gir-bedre-inneklima

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *