Få støtte ved installasjon av balansert ventilasjon.
Du kan få penger tilbake hvis du har fått installert et balansert ventilasjonssystem i din egen helårsbolig i Norge med godkjent byggemelding.
Installasjonen skal utføres av personer som har nødvendig utdanning og autorisasjon. Dette er viktig fordi vi ønsker at du får riktig installasjon av utstyret, og dermed den kvaliteten og energisparingen du betaler for. I tillegg vil du ha garantier som sikrer anlegget ditt.
Hva får jeg i støtte?
Du kan få tilbake inntil 15.000 kroner når du har fått installert et balansert ventilasjonsanlegg. Hvis du skal oppgradere en eldre bolig til dagens nivå, må et slikt anlegg som regel være en del av oppgraderingen for at du skal få støtte fra Enova.
Du kan også få tilbake inntil 7.500 kroner for en energirådgiver som kartlegger boligens energistand og lager en energiplan tilpasset din bolig.
Hvor mye kan jeg spare?
SINTEF Byggforsk har gjort beregninger som viser at varmetap via ventilasjon utgjør nesten 5 prosent av energibruken i Norge. Med balansert ventilasjon og en god varmegjenvinner er det mulig å redusere varmetapet med 75 prosent eller mer.
En enebolig på 180 kvadratmeter med 0,5 luftvekslinger i timen, bruker 6641 kWh i året til oppvarming. En varmegjenvinner som utnytter 80 prosent av varmen i brukt luft, vil kutte det årlige energibehovet til cirka 1.328 kWh. Det er en reduksjon på hele 5.313 kWh. Med en strømpris på 1 krone per kWh, sparer du altså 5.300 kroner i året.
Gode grunner til å velge balansert ventilasjon:
· Sunnere inneklima og økt bokomfort med god isolasjon og effektivt ventilasjonsanlegg
· Mer forutsigbare energiutgifter. Dette fordi du har bedre kontroll på friskluft og mengde, samtidig som tilførselen ikke påvirkes av utetemperatur og vindforhold.
· Lavere energibruk, fordi ventilasjonsanlegget gjenbruker 70-90 prosent av varmen i brukt luft.
· Temperert friskluft jevnt fordelt i boligen, og slipper kald trekk.
· Mindre risiko for kondens og fuktskader, fordi forurensende partikler fra uteluften filtreres vekk.
· Eventuell radonkonsentrasjon reduseres.