post@norskklimasenter.no

Varmepumper gjør ICEHOTEL varmt!

ICEHOTEL i Jukkasjärvi er kjent for de kalde rommene. Men det er ikke bare kaldt. Det finnes også tusenvis av kvadratmeter som varmes opp av varmepumper fra NIBE.

ICEHOTEL ligger i Nord-Sverige og ble ferdigstilt i 1990 som verdens første hotell av is. Hvert år gjøres det endringer i samarbeid med kunstnere slik at hotellet hele tiden er i fornyelse. Totalt har hotellet en grunnflate på 6000 kvadratmeter.

Påvirkes av klimaet – bidrar negativt tilbake

Når man lever av kulde – slik som ICEHOTEL gjør – er det ekstra viktig å tenke på klimaspørsmål. ICEHOTEL er et stort symbol i kampen mot global oppvarming, og nylig lanserte de konseptet «CO2 Negative» som handler om at man aktivt skal bidra til ikke bare å være CO2-nøytrale, men også ta opp mer CO2 enn man slipper ut.

Her spiller klimasmart oppvarming en viktig rolle. I tillegg til de velkjente isbygningene har de nemlig rundt 30 bygninger med normal romtemperatur. I alle disse går man fortløpende over til bergvarme. På kjøpet blir bakken avkjølt og skaper på denne måten en omgivelse der snø og is ligger lenger.

 

Foto: www.telegraph.co.uk

Bergvarmepumper i ulike størrelser

Det første bergvarmeanlegget ble installert så tidlig som i år 2000. I dag har de 14 varmepumper fra NIBE i drift, med størrelser fra 7 til 40 kW. Den siste ble installert vinteren 2009. Det dreier seg totalt om nærmere 5000 kvadratmeter som varmes opp av varmepumper. Noen systemer er installert i nybyggene, mens andre erstattet eksisterende direkte strøm.

Ettersom installasjonen har skjedd fortløpende, er det vanskelig å si hvor store besparelsene har vært. Det er imidlertid klart at det dreier seg om hundrevis av tonn CO2 og millioner av kroner.

Kilde: Nibe.no