HUSKER DU FJORÅRETS HETEBØLGE? EN VARMEPUMPE SIKRER SVALT INNEKLIMA!
Varme dager som glir over i netter høres herlig ut i teorien. I virkeligheten derimot kan en usedvanlig varm og tørr sommer by på problemer for flere.
Gjennom den lange norske vinteren går mange og drømmer om sommervarmen som virker så fjern. Når mai runder hjørnet føles det ut som en lettelse – endelig er den deiligste årstiden i anmarsj. Likevel kan drømmen raskt forvandles til et mareritt dersom sommeren blir litt vel overivrig. I fjor kjente flere at det kanskje ble litt for mye av det gode. Å svette på stranda er en ting, men hva når man renner bort i sofaen og ikke får sove grunnet tropenatt på tropenatt? I verste fall kan det påvirke både livskvalitet og energi. Redd for at årets sommer blir like het? Her er noen tips som sikrer deg en behagelig tilværelse gjennom mai, juni, juli og august.
UTNYTT VARMEPUMPENS KJØLEFUNKSJON OG NYT DEILIG AIRCONDITION I SOMMER
Planeten blir varmere – og i følge CICERO, senter for klimaforskning, vil klimaendringene føre til at hetebølger forekommer oftere og varer lengre. Dette kan med tiden føre til at det blir vanskeligere å arbeide eller være i aktivitet utendørs, også i Norge. Da er det godt å vite at hjemmet enkelt kan forvandles til en sval oase ved hjelp av en god varmepumpe.
Varmepumpe? Det høres kanskje rart ut å påstå at hjemmet kan bli nedkjølt ved hjelp av noe de fleste bruker som en oppvarmingskilde, men med teknologien bak er dette absolutt mulig.
Enkelt forklart fungerer det slik: Når varmepumpen varmer opp eller kjøler ned hjemmet ditt suger maskinen faktisk luften som allerede er i rommet inn i toppen av innedelen. Luften føres videre inn i maskinen og gjennom innedelens filtre. Her fanges det blant annet opp støv, bakterier og pollen. Deretter går luften, som nå er ren, videre gjennom registeret hvor den får sin første dose med enten oppvarming eller avkjøling.
Før innedelen sender luften ut i rommet igjen i høy fart ved hjelp av viften, passerer den gjennom registeret for andre gang. Her får den en ny dose med enten oppvarming eller avkjøling. Registeret i innedelen er da enten varmt, eller kaldt dersom man har varmepumpen i aircondition-modus.
HVORDAN BLIR LUFTEN VARM ELLER KALD?
Inne i varmepumpens register er det kobberrør som varmer opp eller kjøler ned selve registeret. I kobberrørene sirkulerer kjølemediet. Systemet er helt lukket og går mellom utedelen og innedelen. Energien til dette systemet, som enten varmer opp kuldemediet eller kjøler det ned, skapes av kompressoren i utedelen. Når man kjører varmdrift så absorberes energien i uteluften gjennom registeret i utedelen, såkalt «fordamper». Det samme skjer i kjøledrift, men da flyttes «fordamperen» til innedelens register og den samme prosessen skjer da i innedelen, dette styres av 4-veis ventilen. Enkelt tenkt: Man produserer ikke kulde, man absorberer varmen.
Kobberrørene i registerets innedel kan raskt nå over 70 varmegrader, og vil da holde registeret på tilsvarende lik temperatur. Når luften passerer gjennom registeret for andre gang vil den med andre ord bli svært varm, og måler du luften ved umiddelbart utslipp vil du også se høye temperaturer. Ved kjøling kan registeret holde ned mot omlag 4-8 grader, og luften som blåses ut vil kunne være ned mot 10-16 grader. Når den spres i rommet derimot vil man ikke merke ekstrem varme eller kulde, da det er mye luft i rommet som hele tiden må sirkulere gjennom varmepumpen for en jevn temperatur.
DE FLESTE VARMEPUMPER FUNGERER UTMERKET TIL AVKJØLING
Mitsubishi Electric har varmepumper av høy kvalitet, som alle innehar kjølefunksjon. Modellene er svært effektive hva gjelder nedkjøling av boliger. Azira sin innedel er kompakt og elegant, og passer perfekt til soverom og mindre stuer eller TV-rom. Denne modellen har blitt en favoritt blant mange nordmenn når sommervarmen herjer som verst og de trenger en varmepumpe nummer to, eller ekstra avkjøling på soverommet.
Gulvmodellene til Mitsubishi Electric fungerer også ypperlig når det kommer til å kjøle ned rom. Kirigamine Furo modellene har to utblåsningsretninger som distribuerer luften jevnt i hele rommet. En i front og en i topp, og en meget god luftdistribusjon for å varme og kjøle ned omgivelsene. I kjøledrift vil maskinen kun blåse luften opp mot taket og fremover før den synker ned og gir en jevn og behagelig kjøling i hele rommet.
KLE DEG SMART OG HOLD HODET KALDT
Koker det i topplokket når gradestokken blir rød og du har ikke mulighet for en rask avkjøling ved hjelp av varmepumpe? For å unngå overoppheting er det viktig å kle seg smart, samt vite hvordan en enkelt kan kjøle seg ned raskt og effektivt. Overraskende nok er ull et godt valg også om sommeren – sett at det er tynn merinoull, gjerne med en blanding av lyocell eller bambus. Alle disse materialene kommer rett fra naturen, og er svært gode på å regulere kroppstemperatur. Både silke og lin føles også svalt, og er favoritter hos mange i varmen.
For å kjøle seg ned raskest mulig når det varmer som verst er det greit å vite hvilke deler av kroppen du bør fokusere på. Bli kjent med kroppens puls, spesielt områder hvor den er tydelig. Dette kan være innsiden av albuene, baksiden av knærne, oversiden av føttene og innsiden av anklene og lårene dine. Sist, men ikke minst er tinningene også er godt sted å kjøles ned, selv om man ved feber tradisjonelt sett ofte kjøler ned selve pannen.
IKKE LA SOMMERVARMEN FÅ HERJE FRITT
Dersom du var en av mange som smeltet bort i fjor har du nok fremdeles de søvnløse nettene friskt i minnet. Dersom du vil nyte hele sommeren, både inne og ute, kan det kanskje være på tide å investere i en god varmepumpe som også kan fungere som aircondition om sommeren. Her får du ikke bare nedkjølingsmulighet til den nordiske sommeren som ofte kan vare litt kort, men også oppvarmingsmulighet til både høst, vinter og kjølige vårdager.
Mitsubishi Electric har mange varmepumper for alle typer boliger. Uansett hvilket rom du ønsker å kjøle ned vil vi kunne bistå deg med å velge en passende løsning. Ta kontakt med din lokale Mitsubishi Electric-forhandler for å finne ut hvilken modell som passer best for ditt behov.