post@norskklimasenter.no

Slik gir varmepumper kjøling om sommeren

Etter fjorårets ekstreme sommervarme er det lurt å være føre var. Mange lette i fjor forgjeves etter steder å kjøle seg ned i egne hjem. Selv om det ikke ser ut til å bli fult like varmt i år er det en stor fordel å ha en varmepumpe de varmeste dagene.

 

Nye varmepumper er ikke bare beregnet på å brukes til oppvarming av boliger og varmtvann. Når det blir for varmt i huset kan det samme systemet brukes til kjøling. Dessuten foregår dette nesten helt kostnadsfritt, ettersom varmepumper kan rustes opp for å skape frikjøling i sommervarme boliger. Det er derfor en stor fordel å ha en varmepumpe på de varmeste dagene, da den kan gi et mye bedre inneklima og innetemperatur.

Nedkjølingen kan gjøres på flere ulike måter, men det enkleste er å utstyre varmepumpen med en viftekonvektor. En viftekonvektor er i prinsippet en smartere radiator med innebygd vifte, elektronisk termostat, nattsenkingsfunksjon og godtar lavere vanntemperatur. Den kan også avgi både varme og kjøling, funksjoner som sammen bidrar til at både virkningsgrad og effektivitet økes i ditt eksisterende varmesystem, uansett om du har fyrkjele eller varmepumpe.

En viftekonvektor kan erstatte opptil 4 radiatorer, og som en ekstra bonus gjør viften at varme fra eksempelvis åpen peis eller kakkelovn får bedre spredning. Konvektoren plasseres (på samme måte som en tradisjonell vannbåren radiator) ved gulvet. Størrelsen på konvektoren avhenger av hvilket behov du har, kommer i flere størrelser og tykkelser. Den tåler vann på 70 grader, og på innsiden blir luften renset gjennom et filter. Drives systemet av en varmepumpe, kan konvektoren også bruke det vannbårne systemet til kjøling.

Kjøling med bergvarmepumpe

De som har en varmepumpe basert på bergvarme, er i en enda bedre situasjon når de ønsker å kjøle ned boligen. De trenger ikke kjøre varmepumpa i det hele tatt. Det holder å kjøre sirkulasjonspumpa som flytter væske ned og opp av brønnen som ofte er rundt 200 meter dyp. For å gjøre dette trenger man bare en liten investering for å bygge ut bergvarmeanlegget til å takle dette. I fjell er årstemperaturen jevn på noen plussgrader. Det er et overlegent varmereservoar om vinteren, og tilsvarende i kjølesesongen. Da kan man sirkulere «bergkulde» gjennom anlegget uten at pumpa går og det krever svært lite strøm.

Dette blir derimot litt mer komplisert om du har et bergvarmeanlegg som benytter seg av radiatorer brukt til det oljefyrte anlegget. De gamle radiatorene er nemlig gjerne dårlig egnet til kjøling.

Sparer 90% i forhold til med air condition

Det går også an å kjøle ned boligen med klassisk air condition, men dette krever mye energi i den sterke varen. Faktisk ca 90% mer energi enn hva det ville kostet for å la en bergvarmepumpe kjøle ned boligen ved hjelp av «bergkulde».

Teknologien er enkel og utprøvd. Pumpa som normalt fanger varmen i berggrunnen, fanger nå kulde som deretter passerer varmepumpen og via røret føres videre til vifteflaten som er plassert høyt i huset. I motsetning til varmen som stiger, faller kulde og derfor er konvektoren plassert i øverste etasje, soverom eller hall. I et vanlig hus er det vanligvis bare ett «kjøleutslipp» som er nødvendig, noe som igjen senker temperaturen i huset flere grader. Viftekonvektoren kan plasseres under et vindu eller diskret montert i taket. Det er selvfølgelig lettest å montere hele når du bytter eller installerer en ny varmepumpe.