post@norskklimasenter.no

Lønner det seg å senke temperaturen på varmepumpen om natten? Ekspertens råd overrasket.

De siste dagene har gradestokken krøpet nedover. Bør boliger med varmepumpe bruke nattsenking når kulden setter inn?

Slik får du mest varme for pengene.

 

Aftenbladet.no

Geir Amundsen

Journalist

 

Etter en varm start på vinteren har varmepumpen begynt å gi mer lyd og luft fra seg.

Med hjemmekontor og hjemmeskole er ikke dagsenking av temperaturen på luft-til-luft-varmepumpen et tema her i huset. Men én ting lurer jeg på: Er det penger og strøm å spare spå å slå av varmepumpen eller senke temperaturen på natten når familien kryper under dynene?

 

Einar Gulbrandsen i Norsk Varmepumpeforening, er klokkeklar.

– Nei, ved bruk av varmepumpe er det lite å spare på å skru ned temperaturen i boligen på natten. Varmepumpen må jobbe hardt for få temperaturen opp igjen på morgenen, og i tillegg er strømprisen lavere enn på dagen. Da kan det være bedre å la varmepumpen jobbe jevnt gjennom hele døgnet. Uansett hva du gjør, anbefaler vi at du lar varmepumpen stå på hele tiden.

Han peker også på komforten:

  • Ved å senke temperaturen på natten blir gulv og vegger tilsvarende kaldere. De tar det tid å varme opp igjen på morgenen. Dette er spesielt merkbart hvis du bor i et dårlig isolert hus.
  • Er dere bortreist over en periode på flere dager eller uker, er det alltid verdt å senke temperaturen.
  • Har du en varmepumpe som kan fjernstyres på mobilen, kan temperaturen enkelt settes opp igjen dagen før dere kommer hjem.

Et uventet temperaturtips

Hos rådgivningstjenesten «Enova Svarer» er man på linje med Norsk varmepumpeforening: Det er lite å spare på å senke temperaturen om natten.

Energirådgiveren jeg snakker med, spiller inn følgende interessante temperatur scenario: – Med lavere kraftpriser på natten og timeprising, kan man heller vurdere å justere temperaturen litt opp på natten, for så å sette den ned til normaltemperatur igjen på morgenen. Da våkner man opp til et godt og varmt hus, og varmepumpen behøver ikke jobbe like hardt når strømmen er dyrere.

Dårlig samvittighet

Vår trofaste varmepumpe er snart ni år gammel. Jeg har dårlig samvittighet for aldri å ha hatt service på den. Bør jeg ha det?

– Vårt råd er å følge leverandørens anbefalte serviceintervaller eller be om råd fra
installatøren. De fleste produsentene anbefaler rengjøring av filter minst hver fjerde uke. Er du flink med jevnlig vedlikehold, vil du kunne ha lengre intervall mellom service på varmepumpen.

Gulbrandsen har følgende tommelfingerregel:

– Bestill service hvis du merker at varmepumpen begynner å levere mindre varme, eller om den bråker mer enn normalt. Vi har laget en sjekkliste for hva som bør inngå i en varmepumpe-service.

 

Minimale kvalitetsforskjeller

Med en ni år gammel varmepumpe på veggen, er jeg nysgjerrig på hvordan teknologiutviklingen har vært på luft-til-luft-varmepumpene de siste årene.