post@norskklimasenter.no

Varsler tredoblet strømregning i februar: – Dette er rekord av e24.no

Timeprisen på strøm i Østlandet når nye høyder, og februarregningen kan bli tredoblet fra i fjor. – Jeg finner ikke noen høyere priser for Østlandet i mine data, sier Andreas Myhre i Entelios.

Etter tidenes laveste strømpriser i 2020 har prisene tatt seg kraftig opp i starten av 2021.

Fredag morgen nådde timeprisen på Østlandet nye toppnivåer, med en pris på hele 2,57 kroner per kilowattime, utenom nettleie og avgifter.

– Jeg finner ikke noen høyere priser for Østlandet i mine data, som går tilbake til 2002, sier direktør for kraftforvaltning Andreas Myhre i Entelios til E24.

– Det har vært noen voldsomt høye priser i Midt-Norge på grunn av begrenset nett, men på Østlandet har vi ikke sett slike priser før. Så dette er rekord, sier han.

 

Hoppet i strømpriser gir betydelig høyere strømregning for januar og februar enn på samme tid i fjor. Til gjengjeld var strømmen rekordbillig i 2020, slik at en vanlig forbruker sparte tusenvis av kroner.

 

Strømpris per måned 2016-2021

Øre per kilowattime

 

Betalte 14 kroner kilowattimen

Rekorden bekreftes også av kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Wattsight. Bergensområdet har like høye priser som Oslo fredag morgen, men de opplevde langt høyere priser tilbake i 2010.

– Østlandet har rekordhøy strømpris, sier Lilleholt til E24.

– Her opplevde man ikke de ekstreme prisene som vi så i 2010. Men i Bergensområdet var prisen oppe i 14 kroner per kilowattime i noen enkelttimer i 2010. Så bergenserne har opplevd verre før, sier han.

 

Kan tredoble regningen

Det betyr at kostnaden på din strømregning var oppe i godt over tre kroner, men dette gjelder kun for timen mellom klokken åtte og ni fredag morgen. Ellers på dagen er strømmen langt rimeligere.

I snitt var strømmen også dyrere torsdag. Da kostet den én krone kilowattimen, døgnet sett under ett. Fredag er døgnsnittet på 82 øre kilowattimen.

– Det er jo rundt ti år mellom hver gang det er så kaldt. Og så trenger du ikke sitte i badstua, lade elbilen og kjøre full koking klokken åtte, da, sier Myhre.

– Hva betyr dette hoppet i februar for folks strømregning?

en og kjøre full koking klokken åtte, da, sier Myhre.

– Hva betyr dette hoppet i februar for folks strømregning?

 

– Jeg tipper du får en tre ganger høyere februarregning i år enn i fjor. Januar var vel om lag dobbelt så høy som i fjor. Men så er vinteren over, og det roer seg. Hvis noen er veldig bekymret for de høye prisene, så kan de også velge fastpris, sier han.

Publisert:

av e24.no
https://e24.no/norsk-oekonomi/i/aP4jXd/varsler-tredoblet-stroemregning-i-februar-dette-er-rekord?referer=https%3A%2F%2Fwww.vg.no

 

 

 

 

Flere mulige tiltak

Einar Gulbrandsen, informasjonsansvarlig i Norsk Varmepumpeforening.

Gulbrandsen tipser om at du kan få ned varmebehovet ved å etterisolere og/eller skifte til bedre vinduer.

Du kan dessuten senke temperaturen inne. For hver grad du senker den, kan du forvente å spare fem prosent på oppvarmingskostnadene, ifølge Enova.

For en familie med et totalt strømforbruk på 25.000 kWh utgjør dette tiltaket cirka 700 kWh per grad du senker temperaturen, eller nesten 1000 kroner per år med dagens strømpris.

Et annet tiltak, som ikke vil gå utover komforten, er å installere en luft-til-luft-varmepumpe.

Med et forbruk som nevnt over, vil du spare rundt 4800 kWh årlig med en slik varmepumpe, ifølge Enova.

Med en strømpris på 1,40 kroner/kWh blir det 6720 kroner spart hvert år, eller over 100.000 kroner i løpet av 15 år, som er vanlig levetid på en slik varmepumpe.