post@norskklimasenter.no

Hvor mye strøm bruker en varmepumpe?

Grunnen til at varmepumpe har blitt såpass populært som det er i dag er på grunn av energisparing potensialet. Det at man bruker mindre strøm gjør at man sparer både miljøet og lommeboken. Det er estimert at mellom 50-60% av energibruket i norske hjem går til oppvarming av bolig. Men hvor mye strøm kan du sparer du faktisk med en varmepumpe? Svaret er åpenbart at det vil variere basert på type varmepumpe og flere faktorer, men vi skal prøve å svare så godt vi kan.

Hvor mye strøm bruker en luft til luft varmepumpe?

Vi starter med den mest populære typen varmepumpe. Dette er det billigste alternativet blant varmepumper men funker veldig bra for mindre boliger. Kort fortalt tar denne varmepumpen luft fra utsiden av hjemmet ditt og omgjør den til varm luft for boligen din.

Dette er som nevnt den billigste typen varmepumpe og det er derfor naturlig at den har noe mindre energisparings potensialet enn de dyrere typene. Du kan likevel regne med å tjene inn investeringen din innen 3-6 år. Da en slik varmepumpe som regel holder mellom 12-15 år er det altså mye å spare med en slik varmepumpe.

Med en luft til luft varmepumpe kan du spare 4.800 kWh i året. Dette er ganske mye da en gjennomsnittlig norsk bolig bruker rundt 25.000 kWh i året.

Hvor mye strøm sparer man med en luft til vann varmepumpe?

En luft til vann varmepumpe er den nest mest populære varmepumpen i Norge. Denne typen tar også luft fra utsiden av hjemmet ditt og omgjør energien til varme. Forskjellen er at denne energien blir brukt til å varme opp vann i et vannbårent anlegg. Dette vannet kan brukes til oppvarming på flere forskjellige måter eller til varmtvann.

Du kan spare inntil 8.800 kWh i året med denne typen varmepumpe. Du velger selv om du ønsker varmeovner, gulvvarme, viftekonvektorer eller en blanding. Denne varmepumpen er litt dyrere enn en luft til luft varmepumpe og koster fra 60.000 og oppover.

Hvor mye sparer man med en væske til vann varmepumpe?

Dette er den dyreste varmepumpen, men også den som har absolutt høyest energisparing potensialet. Den fungerer ved å montere slanger inn et sted der det ligger oppspart energi som blir ført til et vannbårent anlegg. Med denne varmepumpen slipper du også en synlig utedel.

Det finnes flere forskjellige typer væske til vann varmepumper, men den mest vanlige er bergvarmepumpe. Med denne typen varmepumpe kan du spare hele 11.000 kWh i året. Dette er fordi energikilden holder en jevnere temperatur gjennom året enn luft.

Hvor mye kan man spare med en ventilasjonsvarmepumpe?

Denne typen varmepumpe er noe mer uvanlig enn de andre da den kun er passende i noen type boliger. Den fungerer ved å gjenvinne energien fra luften inne i boligen din. Denne luften blir så sendt inn i boligen igjen for å varme opp eller kjøle ned boligen.

Selv om denne varmepumpen skiller seg ut fra de andre typene kan du fortsatt spare en god del energi. Du kan faktisk spare opptil 8.400 kWh i året, altså rundt en tredjedel av strømmen i et gjennomsnittlig hjem.

Hvorfor sparer man strøm og penger med varmepumpe?

En varmepumpe i seg selv bruker nesten ikke noe strøm i det hele tatt. Måten den skaper varme på er kort fortalt gjennom et kjøleelement og en kompressor som lager varm gass. Man sier ofte at en varmepumpe bruker omkring like mye strøm som en lyspære. Dette vil åpenbart variere noe, men det er et greit estimat.

Dersom du har en varmepumpe som også gir varmtvann vil dette også automatisk sørge for at du sparer mer. Dette er fordi varmtvannsbehovet ditt ikke endrer seg etter årstid i motsetning til behovet for oppvarming. Når det er sagt kan du også bruke alle slags varmepumper til å kjøle ned boligen din når det er varmt. Hvis du da har et vannbårent anlegg er du da avhengig av viftekonvektorer.

Hvilken varmepumpe er best for min bolig?

Det er ingen fasit på hvilken varmepumpe som er best for din bolig, men det er noen generelle prinsipper man kan følge. For det første er en luft til luft varmepumpe best for deg som bruker mindre enn 25.000 kWh i året. Denne varmepumpen er heller ikke avhengig av vannbåren varme som de fleste andre varmepumper er.

En luft til vann varmepumpe passer for deg som bruker over 25.000 kWh i året og har vannbåren varme. Du er også avhengig av en enebolig eller at ditt borettslag/sameie blir enige om installering. Du kan da få både oppvarming og varmtvann dekket hele året. Også nedkjøling om sommeren dersom du installerer viftekonvektorer.

En væske til vann varmepumpe er ganske likt som en luft til vann varmepumpe. Forskjellen er at du sparer mer strøm og at du slipper en synlig utedel. Da kostnaden for å montere en slik varmepumpe er høyere er det også som regel de med et høyere energiforbruk som velger denne varmepumpen. Akkurat hvilken type væske til vann varmepumpe som passer best for ditt hjem varierer på lokasjon. Denne varmepumpen kan hente energi fra forskjellige steder som blant annet fjell, jord og sjø.

En ventilasjonspumpe kan brukes både med og uten et vannbårent anlegg. Denne varmepumpen passer særlig godt til boliger som kun har avtrekksventilasjon og boliger som mangler mekanisk ventilasjon. Det er også et godt alternativ dersom du bygger en ny bolig.

Hvordan få tilbud på varmepumpe

Det kan være vanskelig å få gode tilbud på varmepumpe. Mange leverandører skjuler for eksempel prisen for montering, noe som kan gjøre det vanskelig å sammenligne. Dette er spesielt problematisk da det er lovpålagt med en sertifisert montør når du installerer en varmepumpe.

Hvis du fyller ut skjema på siden vil du motta tre forskjellige tilbud på varmepumper fra noen av landets ledende leverandører. Tjenesten er helt gratis og tilbudene er uforpliktende. Dette gjør at du enkelt kan sammenligne tilbud og velge det alternativet som er billigst og best for deg.

av: varmepumpeportalen.no