post@norskklimasenter.no

Få støtte til varmepumpe

Norsk Klimasenters Innsats for Luft-til-Luft-Varmepumper 

Luft-til-luft-varmepumper har blitt stadig mer populære blant norske kommuner som et virkemiddel for energieffektivisering, og Norsk Klimasenter har vært en nøkkelaktør i å fremme denne trenden. Hele 18 norske kommuner har engasjert seg i støtteordninger for luft-til-luft-varmepumper, med spesiell fokus på Stavanger kommune som har utmerket seg med en betydelig satsing på dette området.

Stavanger Kommunes Innsats

Stavanger kommune har tatt ledelsen med sin tredje runde av støtte til luft-til-luft-varmepumper, som ble lansert den 11. september 2023 og har en søknadsfrist satt til 2. oktober samme år. Totalt har kommunen bevilget imponerende 50 millioner kroner til dette formålet.

En Effektiv Søknadsprosess

Stavanger kommune har implementert en effektiv søknadsprosess for å møte den store etterspørselen. I tidligere runder ble prinsippet “først til mølla” benyttet, men grunnet stor interesse, har de nå innført en tre ukers søknadsperiode med automatisert loddtrekning for tildeling av tilskudd. Det er også satt klare kriterier, som for eksempel en grense på én støtte per boenhet.

Støttebeløp og Oppslutning

Innbyggere i Stavanger får dekket 40 % av kostnadene for ferdig installerte luft-til-luft-varmepumper, med en øvre støttegrense på 6 000 kroner. Resultatene har vært imponerende, med 3200 innbyggere som har mottatt tilsagn om støtte, og rundt 2500 som har benyttet seg av ordningen. Den tredje runden gir rom for å støtte 3150 søkere.

Engasjement i Andre Kommuner

Stavanger er ikke alene i sin innsats. Hele 17 andre norske kommuner har også støttet luft-til-luft-varmepumper i løpet av det siste året, med en samlet budsjettramme på over 60 millioner kroner for slike tiltak. Dette er i tillegg til Stavangers imponerende bevilgning.

Varierende Støttebeløp

Støttebeløpene for luft-til-luft-varmepumper varierer betydelig, fra 20 til 75 % av kostnadene for ferdig installasjon, med maksimale beløp som varierer fra 4 000 kr til 20 000 kr, avhengig av den enkelte kommunes ordning.

Fokus på Lavinntektsfamilier

Noen kommuner retter støtten kun mot familier med lav samlet inntekt og tilbyr enda høyere støttebeløp.

Regjeringens Potensial

Norsk Klimasenter har vært positiv til de kommunale ordningene og håper at regjeringen lar seg inspirere av suksessen til kommuner med slike ordninger, spesielt med tanke på å hjelpe lavinntektsfamilier.

Kommunal Strømstøtte

Flere av kommunene som har innført egne støtteordninger har også eierandeler i kraftselskaper. Dette gir støtten en dimensjon av kommunal strømstøtte, som skiller seg fra statens strømstøtte ved å gi mottakerne beskyttelse mot høye strømregninger over tid.

Denne omformuleringen setter fokus på Norsk Klimasenters rolle i fremme av luft-til-luft-varmepumper i norske kommuner som en del av deres energieffektiviseringsinitiativer, spesielt med fokus på å hjelpe lavinntektsfamilier og redusere energikostnadene for innbyggerne.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