post@norskklimasenter.no

Kraftanalytiker frykter skyhøye strømpriser til vinteren

Til tross for våtere værmeldinger vil strømprisene trolig holde seg høye utover høsten. En tørr høst kan øke strømprisen med 50 prosent innen januar, frykter kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt.

 

Tørke, halvtomme vannmagasiner og høye CO2-priser sendte strømprisen til nye høyder i juli. Ifølge NordPool var den ukentlige strømprisen på godt over 50 øre per kilowattime (kwh) i flere uker, noe som fikk NVE til å gå ut og erklære ny rekord. Aldri før hadde strømprisen vært så høy i juli.

Nå kan hetebølgen som skyller over Europa sette norske strømpriser ytterligere under press.

De siste dagene har en rekke internasjonale medier meldt at tyske kjernereaktorer kan bli nødt til å redusere produksjonen – slik de franske er blitt nødt til å gjøre. Årsaken er at vannet i elvene er så varmt at det ikke lenger er i stand til å kjøle ned reaktorene. Dersom det forsvinner store mengder atomkraft ut av det nordeuropeiske energimarkedet, vil det presse strømprisen ytterligere opp, skriver det danske bransjenettstedet Energiwatch.dk.

Fortsetter å tømme magasinene

Tor Reier Lilleholt, analysesjef i Wattsight, tror også en nedstengning av tyske kjernereaktorer kan påvirke norske strømpriser.

– Dersom strømprisen stiger i Europa, vil det bidra til at norske produsenter eksporterer mer strøm i stedet for å spare vann til vinteren, sier Lilleholt.

Det kan bidra til å presse prisene opp til vinteren, for da vil vi trenge fulle vannmagasiner. Lilleholt forklarer at tørken har vært så ekstrem at det ikke har vært mulig å unngå en prisøkning de siste månedene, og at dette trolig vil forplante seg utover høsten og vinteren.

 

Siste uke i juli falt magasinfyllingen til 60 prosent, ifølge statistikken til NVE. De siste årene har medianverdien for fyllingsgraden vært på 77,3 prosent i denne perioden.

– Normalt skulle vi ha fylt opp magasinene i juli, men i stedet har vi tappet dem, sier Lilleholt.

Tror strømprisen vil holde seg høy

Situasjonen er likevel ikke helsvart. Den hydrologiske balansen er summen av vannet i magasinene, snøen i fjellet og tilsig fra elver og terrenget. Denne er nå forventet å bli rundt 22 terawattimer mindre enn normalt ved utgangen av neste uke, ifølge kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i analysebyrået Thomson Reuters. Dette tilsvarer 20 prosent mindre enn normalt med vann.

– I begynnelsen av juli var balansen på negative 35 terawattimer, så det er en ganske solid forbedring, sier Djupskås.

Han sier at strømprisene fremdeles er høye, men at de har kommet litt ned siden toppen ble nådd i midten av juli. Djupskås tror prisene har falt på grunn av forbedringen i den hydrologiske situasjonen.

Analytikeren peker på uke 40, som er i begynnelsen av oktober, som en viktig uke. Da vet kraftprodusentene omtrent hva de vil ha av vann å rutte med gjennom vinteren. Dersom det blir så mye nedbør at det blir fare for at vannmagasinene flommer over, så vil produsentene øke produksjonen, noe som vil senke strømprisene.

I og med at magasinfyllingen er så lav, tror ikke Djupskås at dette vil skje.

– Jeg tror de vil fortsette å holde igjen produksjonen til uke 40. Dersom vi eventuelt får en mild og våt november og desember, så vil prisene gå ned i fjerde kvartal.

Selv tror Djupskås at strømprisen vil holde seg omtrent på dagens nivå i fjerde kvartal.

 

Frykter en økning på 50 prosent

Tor Reier Lilleholt i Wattsight understreker at en våt høst kan reparere mye før vinteren kommer, men at en tørr høst kan forverre situasjonen betraktelig.

– Hvordan man starter vinteren er viktig, for da blir det trolig ikke mer påfyll i magasinene før til våren, sier Lilleholt.

I likhet med Djupskås tror ikke Lilleholt at strømprisen vil falle mye bare fordi det blir en våt høst. Dette har sammenheng med at strømprisene i Europa er så høye.

Analytikeren tror strømprisen i fjerde kvartal vil ligge på dagens nivå, men mener at det ikke blir virkelig spennende før over nyttår.

– I januar, februar og mars blir det virkelig spennende. Dersom det ikke kommer nok nedbør i løpet av høsten, så kan produsentene bli tvunget til å spare på vannet. Da kan vi fort få en økning i strømprisen på 50 prosent, til rundt 70 øre per kilowattime, sier Lilleholt.

– Alt avhenger av været. Det blir noen spennende måneder fremover.(Vilkår)

kilde: www.dn.no