post@norskklimasenter.no

Rekordsalg av varmepumper

Salget av varmepumper skyter igjen fart – og det ble satt ny salgsrekord i fjor med over 100.000 solgte. Det hele startet med den rekordvarme sommeren!

– Ja, det var på i løpet av sommeren at salget skjøt fart – mange kjøpte varmepumpe for å kjøle ned huset eller leiligheten i sommervarmen, som bare varte. Det ble satt ny rekord for tredje kvartal, og ny rekord igjen for fjerde kvartal, forteller Rolf Iver Mytting Hagemoen, som er sjef for Norsk Varmepumpeforening.

 

1 000 000 varmepumper

Han peker på at det også var kaldt i landet på førvinteren 2018, og at signalene så langt i 2019 tyder på sterk etterspørsel.

 

I løpet av 2018 passerte landet en million varmepumper i drift – og den totale energimengden de leverer er mer enn tre ganger så stor som for eksempel landets totale vindmøllepark over 400 vindmølleturbiner.

 

Salget falt

Omsetningen av varmepumper påvirkes av strømprisen – og den har vært nokså moderat og til dels lav i årene fra 2012 til 2017 – med dupp i varmepumpesalget som resultat. Faktisk falt salget fra over 90 000 i toppåret 2010 – som startet med en skikkelig kuldevinter – til under 60.000 i 2014.

 

– Det som nå slår inn og gir økt popularitet til varmepumpene, er den varme sommeren, og kald vinter med høye strømpriser. I tillegg får vi forbud mot fossil fyringsolje i noen områder, forklarer Mytting Hagemoen.

TAR SEG OPP: Varmepumper er gammel teknologi, men kom for alvor inn i norske hjem fra 2002–2003. Fra toppåret 2010 dalte salget, før det nå igjen tar seg opp Foto: NOVAP

– Vel, dette er en eldre studie der de ikke sammenlignet energiforbruket til de samme husene før og etter at de kjøpte varmepumpe. Men ja, det kan hende at noen åpner flere dører og har det varmt i flere rom enn før. Da får du høyere komfort til en lavere pris. Normalt sparer man 40 til 80 prosent sammenlignet med å varme opp huset med panelovner. Jeg selv har kjøpt en pen gulvmodell og for meg er det den beste investeringen jeg har gjort, sier varmepumpesjef Rolf Iver Mytting Hagemoen.

 

Kilde: VG.no