post@norskklimasenter.no

Pollensesongen kan bli ekstra ille i år

Pollensesongen startet tidlig i år, og pollen fra or og hassel er først ut.

Det er varslet moderat og beskjeden spredning langs kysten i Sør-Norge fredag og lørdag.

Det er dårlig nytt for mange nordmenn. Om lag 900.000 nordmenn har en pollenallergi.

– Spredningen av pollen har holdt på i over en uke nå, og vi har hatt dager med kraftig pollenspredning på Vestlandet, sier Hallvard Ramfjord, seniorforsker ved NTNU og ansatt ved Astma og Allergiforbundet til TV 2.

Den svenske forskeren Åslög Dahl, har uttalt at at årets pollensesong kan bli en av de verste i Vest- og Sør-Sverige på 45 år.

Ramfjord på sin side mener pollensesongen i Norge vil bli verre enn fjoråret, men understreker at det er svært vær-avhengig, og derfor vanskelig å forutsi hvor ille det vil bli.

– Det at det var så varmt i fjor sommer kan bety at man får stor produksjon av rakler på trærne, noe som legger til rette for en kraftig pollensesong. Men det var også veldig tørt i fjor sommer, og plantene trenger vann for å produsere raklene, påpeker Ramfjord.

[dt_gap height=”10″ /]

Varm vår kan gi pollen-eksplosjon

Forskeren forteller at været under blomstringsfasen for bjørk i slutten av april vil være avgjørende. Er det oppholdsvær og 15-20 grader, kan det bli et svært kraftig utbrudd.

– Hvis det klaffer, kan man få en skikkelig pollen-eksplosjon og høye pollentall. Spredningen er på topp første uken i bjørkepollensesongen. Dersom det blir regn i denne perioden, dempes spredningen, så det er vanskelig å forutsi, sier han.I fjor bidro den uvanlig lange vinteren til at spredningen av pollen ble lav. Ramfjord er sikker på at årets sesong vil by på langt større spredning.

– Mye ligger til rette for at det kan bli mer enn i fjor. I 2018 var det nokså beskjedne mengder av bjørkpollen i Oslo med bare en tredjedel av gjennomsnittet for bjørkpollen. Det er realistisk at vi får en tredobling fra i fjor, sier Ramfjord.

Den gode nyheten for de som sliter nå, er at den kjøligere perioden vi går inn i bokstavelig talt kan legge spredningen på is.

– Man sier gjerne at godt vær for andre er dårlig vær for allergikere og vice versa. Allergikere har grunn til å glede seg over at vinteren kommer litt tilbake og trykker spredningen av or og hassel litt ned. Når det blir varmere igjen kommer det tilbake, men da blir det ikke de samme mengdene, sier han.

Kilde: tv2.no

En varmepumpe gir ikke bare lave oppvarmingskostnader og kjøling på varme sommerdager. Det er også en god investering for familier med utfordringer rundt astma og allergi. Luftrensesystem i varmepumpen gir ren luft uten bakterier, virus og pollenallergener.

Kinde: Panasonic nyhet

Ta kontakt for en hyggelig befaring.