post@norskklimasenter.no

Nå kommer vinteren – også i sør!

Det er sendt ut gult farevarsel for snø i seks fylker på Østlandet. Meteorologene sier det lokalt er ventet fem til ti centimeter snø fra fredag til lørdag.

 

Mens vinteren allerede har vært i full gang i Nord-Norge en stund, kommer vinterværet til Østlandet i dag. Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for snø i Østfold, Vestfold, Buskerud, Oslo, Akershus og Hedmark.

Ifølge meteorologene kan det lokalt komme mellom fem og ti centimeter snø.

Statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt Pernille Borander forteller at det ser ut til at det allerede ligger noe snø på bakken i Halden og i Sarpsborg fredag morgen.

– Nedbørsområdet trekker seg inn mot Østlandet nå, og vi antar at det blir mest snø helst øst for Oslo og Mjøsa og innover mot Hedmark.

 

Borander sier at med de temperaturene som har vært og som er meldt på Østlandet, ser det ut til at snøen legger seg.

 

Meteorolog Beathe Tveita i Storm forteller at det ser ut til at det meste av nedbøren vil falle i området ved Mjøsa. Hun sier at det vil fortsette å komme spredte snøbyger gjennom lørdagen og noe snø i Agder fylkene søndag.

 

– For øyeblikket ligger temperaturene på minussiden i området hvor nedbøren vil falle. På lørdag vil temperaturene være rundt null i ytre strøk, så nedbøren kan komme i form av sludd, sier Tveita fredag morgen.

 

Fint vær i Nord-Norge

Ellers i landet ser det ut til at helgeværet blir mer rolig med kaldt og fint vær i Nord-Norge, Vestlandet og på Sørlandet.

– Det ser ut som at Sørlandet slipper unna den snøen som kommer litt lenger øst i landet. Temperaturene ytterst mot kysten ligger rundt null grader, men synker jevnt innover landet der også og temperaturene kommer ned på minus ti grader, sier Borander ved Meteorologisk institutt.

Fredag morgen ble den laveste temperaturen i Norge målt i Bardufoss i Troms. Der viste gradestokken minus 24,5 grader.

 

kilde:vg.no