post@norskklimasenter.no

Hva er aircondition og hvordan skaffer du det?

De fleste av oss ønsker en jevn temperatur i hjemmet, da helst hverken for kaldt eller for varmt. Ingen av oss liker å være en frysepinn, men det er heller ikke særlig behagelig å svette innendørs. Selv om nok det å fryse er mest aktuelt i det norske klimaet, så finnes det også et større behov for å kjøle oss ned om sommeren også.

For på tross av de kalde, lange vintrene, så får vi en rekke sommerdager der boligene våre fort blir litt for varme. Da åpner mange dører og vinduer, noe som definitivt får ned temperaturen med gjennomtrekk og mye luft. Allikevel er gjennomtrekk irriterende, det fører ikke en jevn temperatur, og det inviterer pollen og allergi inn i hjemmet.

Nettopp derfor må bedre løsninger til for nedkjøling, og det er her aircondition dukker opp som en god løsning. Dersom du ønsker å få en jevn temperatur om sommeren, så er aircondition et ypperlig alternativ, da det pumper kjølig luft ut i en ellers glovarm bolig. Faktisk kommer de fleste varmepumper i dag med aircondition, slik at du får dobbelt opp.

Det er ikke mange som er klar over nettopp dette, og det kan være en lur ting å se etter neste gang du skal kjøpe en varmepumpe. Du sparer tross alt en hel del penger på å kjøpe to i ett her. Hva er så egentlig aircondition, og hvordan fungerer dette i praksis? Hva koster det? I denne artikkelen går vi nærmere inn på vanlige spørsmål rundt aircondition.

Tilbud på aircondition

Akkurat som for de fleste andre produkter, så er utvalget rimelig stort og uoversiktlig når det kommer til aircondition. Hvilken leverandør du velger her er veldig viktig for resultatet, men det er ingen enkel oppgave å bestemme seg. Nettopp derfor er en god start å fylle ut skjemaet her på siden for å motta 3 gratis og uforpliktende tilbud.

Dette skjemaet skal fylles ut med informasjon som gjelder boligens areal, antall beboere, hvilken varmepumpe du ønsker, samt området ditt. Da vil du innen kort tid motta e-poster med 3 gratis og uforpliktende tilbud. På denne måten kan du uten noen form for risiko sammenligne, og ikke minst velge og vrake, mellom noen av de beste alternativene der ute.

Hva er aircondition?

De aller fleste har hørt begrepene aircondition og klimaanlegg. Mange tenker at disse er det samme, men det stemmer ikke. Faktisk er forskjellen ganske så stor og i praksis rimelig enkel å forstå. Klimaanlegg handler nemlig om å sette temperaturen til spesifikke grader en ønsker seg, mens aircondition i seg selv kun er en teknologi for nedkjøling av luften i rommet.

Dersom du befinner deg midt på sommeren og boligen er 25 grader varm, eller midt på vinteren og boligen er 15 grader varm, så kan du sette klimaanlegget til 20 grader og få temperaturen dit. Til motsetning vil du med et rent aircondition anlegg bare skru på kald luft når du mener det er for varmt i boligen din.

Allikevel er som nevnt aircondition i dag oftest en del av varmepumper. Nordmenn har tross alt ikke et like stort behov for nedkjøling av luft som for eksempel land rundt Middelhavet. Der brukes flittig løsningen for å kjøle ned luften, mens nordmenn for det meste varmer opp luften. Siden aircondition i dag er integrert i varmepumper, så fungerer sistnevnte mer eller mindre som klimaanlegg.

Du kan nemlig for de aller fleste varmepumper i dag sette ønsket temperatur via en fjernkontroll. Dermed blir forskjellen kun minimal og i hvordan teknologien bak egentlig virker. Det kan nevnes at klimaanlegg ofte filtrerer luften, samt fører til bedre luftfuktighet, noe aircondition i utgangspunktet ikke gjør. I moderne varmepumper får du derimot dette inkludert.

Slik fungerer det

De tradisjonelle varmepumpene og aircondition løsningene hadde bare enkle formål om å varme opp eller kjøle ned. Det er i og for seg et greit konsept i praksis, men de færreste vet hvordan disse fungerer i teorien. Da skal en derimot ikke se lenger enn til kjøleskapet i hjemmet sitt. Når aircondition kjøler ned lufta i rommet, så er det akkurat samme teknologi som spiller inn.

Det vil si, arealet er selvfølgelig betraktelig større, og dermed må også maskineriet bak være mye større. Inne i enheten for aircondition, som altså ofte er varmepumpen, finnes det et kjøleelement. Elementet blir ledet mot et system for fordamping. Her vil et lavt trykk gjøre at kjøleelementet ekspanderes og blir til en gass.

Til slutt vil den kalde gassen som nå har blitt utviklet hjelpe til med å kjøle ned ribbene. Deretter pumpes den kjølige luften ut av aircondition enheten ved hjelp av vifter. I prosessen produseres det dessuten også varme, men denne pumpes tilbake utendørs. Det faktum at det både er varme og kulde i enheten gjør at den vil kondensere utenpå, og derfor drypper disse ofte litt vann.

Når en til motsetning skal varme opp boligen, så skjer egentlig bare det motsatte. Som nevnt kommer altså de fleste varmepumper i dag med både muligheter for oppvarming og nedkjøling. Deres teknologi involverer altså både det for kjøleskapet ditt, samt det motsatte av hvordan kjøleskap fungerer.

Installasjon av aircondition

Installasjon av aircondition avhenger naturligvis av hvilken type enhet du velger. De aller fleste ender opp med å velge en varmepumpe, da Norges klima som nevnt helst krever oppvarming. Disse inkluderer for det meste aircondition i dag, slik at vi skal gå nærmere inn på hva installasjon av en varmepumpe faktisk innebærer.

Det første som bør bemerkes er at installasjonen ikke er veldig kompleks, men ulovlig å utføre som privatperson. Dette vil altså si at du er nødt til å velge en profesjonell leverandør til å installere varmepumpeløsningen i boligen din. Husk på at du her vil ønske å velge en god leverandør, og ikke nødvendigvis det billigste alternativet, da installasjonen er viktig for levetiden.

Luft til luft varmepumpe er den løsningen du skal velge om du ønsker aircondition med varmepumpen din. Her bør det bemerkes at de fleste modeller er ganske stillegående, men hvor du installerer utedelen kan allikevel være viktig. Installasjon utenfor bonusrom eller bad er å anbefale. Unngå installasjon utenfor soverom eller stue.

Samtidig skal en selvfølgelig også ha en innedel til varmepumpen. Denne plasserer de aller fleste i stua si. Dette gir en jevn og fin temperatur i oppholdsrom. Noen mener at løsningen kan være til sjenering, spesielt med veggvarmepumpe. Det kan da være verdt det å se nærmere på løsninger slik som gulvvarmepumpe og takvarmepumpe til og med.

Regelmessig service og vedlikehold forlenger levetiden

Utover selve installasjonen, så er også godt vedlikehold av aircondition viktig for å forlenge levetiden så mye som mulig. Jo lengre din varmepumpe yter sitt beste, og unngår skader gjennom lekkasjer for eksempel, jo mer får du for pengene. Noen ting innen vedlikehold er det mulig å gjøre selv, men det er uansett rimelig og verdt pengene å hyre inn leverandør til dette.

En profesjonell leverandør vil blant annet utføre det som kalles en vakuum-test. En slik test er egnet til å se om varmepumpen virkelig er helt tettet av for lekkasjer eller ei. Dersom det lekker, så er det viktig å få denne lekkasjen tettet umiddelbart. Dessuten må varmepumpen da altså renses ut. Får en ikke fikset dette raskt, så kan det hende at hverken aircondition eller oppvarming vil fungere optimalt.

I tillegg til vakuum-test, så skal en profesjonell leverandør også gjennomføre vedlikehold på filteret. Dette er viktig for å optimalisere driften av frisk luft inn i hjemmet. I verste fall kan et filter som er fullt gjøre at varmepumpen ikke filtrerer noe, og da kommer allergener, partikler, og annen uren luft inn i boligen din. Sist, men ikke minst, vil en leverandør ved vedlikehold fylle på væske.

Hva koster aircondition?

Det er altså varmepumpen som er det mest populære anlegget for aircondition i dag, og derfor er det mest hensiktsmessig å se på hva dette koster først og fremst. Det er luft til luft varmepumpe helt spesifikt som kommer med aircondition. I dagens marked varierer prisen noe, men de fleste selges til rundt 20,000 kr. Installasjon av varmepumpe kommer som et tillegg på ca. 5,000 kr.

Når det er snakk om aircondition, så er vilkårene for kostnader litt annerledes enn ved bare oppvarming med varmepumpe. Det er fordi nedkjøling er mer som en luksus å regne, og du kan tross alt åpne dører og vinduer. Oppvarming til motsetning må du betale for uansett. Derfor er kostnaden ved bruk av aircondition viktig å prise inn også. Heldigvis er denne meget lav.

Ved hjelp av ny teknologi, så slipper du å betale i dyre dommer, og du slipper å åpne dører og vinduer for å spare penger. Sistnevnte inviterer tross alt allergener og partikler rett inn i hjemmet, og løsningen bidrar ikke til en jevn temperatur. En varmepumpe med aircondition koster deg over en hel sommer bare mellom 500 kr og 1,000 kr, selvfølgelig avhengig av hvor varmt det blir.

Dette innebærer en pris per dag på sommeren på bare 5 kr. For en jevn og behagelig temperatur i de varmeste sommermånedene, så er denne investeringen absolutt verdt det. På vinteren er saken en helt annen, og her skal det da selvfølgelig sammenlignes med andre metoder for oppvarming.

En lønnsom investering

Kjøper du aircondition i en varmepumpe, så er selvfølgelig kostnadsbesparelsene om vinteren det aller mest interessante. Her er realiteten at du kan spare så mye som opptil 80 % gjennom enkelte typer varmepumper. Med tanke på at kostnaden for en vanlig luft til luft varmepumpe bare havner på rundt 25,000 kr totalt, så spares engangskostnaden meget raskt inn.

Selv ved full bruk av aircondition om sommeren, så vil de fleste spare inn kostnadene for en varmepumpe i løpet av rundt 5 år. Oppvarmingskostnadene er nemlig såpass høye i Norge gjennom andre alternativet, at en besparelse på selv 50 % her er stor. Dermed blir kostnadene for nedkjøling om sommeren på maks 1,000 kr bare en dråpe i havet til sammenligning.

Besparelsene om vinteren mer enn gjør opp for denne kostnaden av aircondition. Dessuten, etter at engangskostnaden for varmepumpen er innhentet, så skal du merke deg at varmepumpen altså vil spare deg for opptil 80 % i regningen til oppvarmingen, helt til varmepumpens levetid er over.

Som nevnt er god montering og regelmessig vedlikehold viktig. Benytter en dette for sin enhet, så kan den vare imellom 12 og 15 år. Dersom du skulle spare inn engangskostnaden i løpet av de 5 første årene, så vil du altså ha en besparelse på opptil 80 % av oppvarmingskostnadene dine for opptil 10 år frem i tid. Det blir det mye penger av!

Finn din airconditionenhet

Varmepumpe blir for de fleste veien til å velge aircondition. I Norge er dette mest fornuftig med tanke på klimaet, der nedkjøling ikke er like viktig som i andre deler av verden. Her er det besparelsene rundt oppvarming som mest sannsynlig frister de fleste. Denne er altså som nevnt på opptil 80 % for de aller fleste husstander.

Allikevel er selvfølgelig aircondition viktig for sommeren i Norge også. Vi får tross alt minst en måneds tid med varmt nok vær til at mange velger å åpne dører og vinduer for å lufte. Dette gir dessverre hverken jevn temperatur, regulering av luftfuktighet, eller gode vilkår med tanke på allergener og partikler i lufta.

En varmepumpe med aircondition gir deg til gjengjeld samtlige fordeler nevnt ovenfor. Den viktigste for mange blir nok den jevne og gode temperaturen året rundt, og ikke bare om sommeren eller bare om vinteren. Velger du en varmepumpe med aircondition i dag, så kan du få jevn temperatur i boligen året rundt. Dessuten er det, tross en større engangskostnad, en veldig god besparelse i det lange løp.