Varmepumpe til kjøling Ikke bruk den som om det var vinter
I fjor høst kjøpte du deg ei fin, ny varmepumpe for å holde varmen og spare penger.
Så er det plutselig sommer, og du mener at noen fortalte deg at varmepumpa også kan brukes for å kjøle ned huset.
Det er helt riktig, men det er en del ting du må huske på som er forskjellig fra vinterbruk.
Sjekk om den viktige slangen er der
Nesten halvparten av alle norske eneboliger har nå installert varmepumpe, og i løpet av 2018 forventes det at antallet har passert millionen.
De aller fleste har kjøpt varmepumpe med tanke på vinteren. Men den kan fint brukes også om sommeren. Spesielt i lange perioder med sterk varme er det fristende å sette den i kjølemodus.
Likevel er det ting du bør huske på før du setter fjernkontrollen på «cool».
Det aller første du må sjekke om du har en kondensvannslange montert på den delen av varmepumpe som sitter på veggen innendørs.
– Denne skal alltid være montert og vil garantert være det dersom du har brukt en installatør som har god kompetanse på luft til luft varmepumper. Det er også et krav om at alle som installerer denne typen varmepumper er F-gass sertifisert forklarer daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP).
Fra 2013 har det vært forbudt å montere varmepumpa selv. Men dersom varmepumpa er eldre og installasjonen har vært foretatt av en amatør og slangen er fraværende eller ikke er koblet korrekt til innedelen, kan du få en svært ubehagelig opplevelse.
– I de aller, aller fleste tilfellene er dette på plass. For to år siden fikk vi høre om noen saker der dette ikke var i orden. Dette fikk ubehagelige følger med vann på stuegulvet.
Det kan være forskjeller på installasjoner, men stort sett kommer enden på kondensslangen ut der kuldemedierørene bøyer seg inn mot utedelen.
– En varmepumpe som brukes til avkjøling oppfører seg som en kald colaboks om sommeren. Det dannes kondens i lamellene i innedelen som renner ned i bunnpannen i form av vann. Dette vannet skal komme ut i en slange på utsiden av veggen, sier NOVAP-informasjonssjef Einar Gulbrandsen.
Ikke kjør auto
De fleste lar varmepumpa stå på hele vinteren. Om sommeren er det imidlertid ikke så smart.
– Første bud er å ikke sette pumpa på auto, slik at den selv må finne ut om den skal varme eller kjøle. Da risikerer du at pumpa varmer om natta og starter kjøling om morgenen, og den vil bruke unødig mye energi, sier Hagemoen.
Men selv om du bare kjører i kjølemodus mener Hagemoen at det er bedre å skru på varmepumpa etter behov når huset føles ubehagelig varmt eller i perioder med mange varme dager.
– Forskjellen mellom ute- og innetemperatur er langt mindre om sommeren enn om vinteren. Derfor er det både raskt og energieffektivt å få temperaturen ned til et behagelig nivå.
Men for de som av helsemessige årsaker ikke tåler for høy temperatur eller som vil glemme hele varmepumpa og bare ha det behagelig inne hele sommeren, kan fast temperatur likevel være et alternativ.
Det samme gjelder unormalt varme dager med over 30 på dagen og tropenetter med over 20 grader.
– I så fall er det viktig at du ikke setter temperaturen for lavt. Det er bedre å la den stå på 25 grader enn på 20. Da kjøler varmepumpa bare når det blir veldig varmt. Om du ønsker litt lavere temperatur når du er hjemme kan du sette litt lavere temperatur med fjernkontrollen. Folk flest ønsker mellom 21-23 grader i stua gjennom året, men på varme sommerdager bør man være forsiktig så ikke forskjellen på ute og innetemperatur blir for høy, sier Gulbrandsen.
Full storm eller laber bris?
Også «vinden» fra varmepumpa kan reguleres. Og akkurat som du ikke bør la stua bli den reneste fryseboksen, bør du også være forsiktig med vifta.
– Det kan være effektivt å bruke maksimal vifte i en kort periode når rommet skal kjøles ned raskt. Men ellers er det mest behagelig å la den gå på et mer behagelig nivå. Og plasseringen i utgangspunktet er viktig. Vi anbefaler normalt ikke at pumpa står like over sofaen der du sitter mest.
Også når det gjelder luftfuktighetoppfører pumpa seg ulikt om sommeren i forhold til vinterhalvåret.
– På grunn av kondensen som forsvinner ut av huset, vil pumpa redusere luftfuktigheten om sommeren, noe den ikke gjør under oppvarming om vinteren. Men vi snakker ikke om noen stor påvirkning av luftfuktigheten i huset. Forresten kan varmepumper også kan brukes som en ren avfukter, i tillegg til kjøle- og varme.
Om vinteren skal relativ luftfuktighet være mellom 20 og 40 prosent i de varme oppholdsrommene. I kjøligere rom (15 til 18 grader) kan luftfuktigheten være opp til 50 prosent. Om sommeren kan den ligge høyere, men den bør ikke komme over 60 prosent.
– Det er også viktig å huske at mens varme stiger, går kald luft nedover. Derfor kan du ikke regne med noen stor kjøleeffekt på for eksempel soverom i 2. etasje dersom du har varmepumpa i stua. I slike tilfeller vil det være fornuftig å vurdere en varmepumpe nummer to, sier Gulbrandsen.
kilde: www.dinside.no