Har du luft-til-luft-varmepumpe, kan du bruke den til å kjøle uten at det koster deg noe særlig energi. Se våre tips til smart kjøling. 

Med sommervær over store deler av landet kan det bli ubehagelig varmt innendørs. Varmepumper bruker lite energi på å kjøle om sommeren fordi det er liten forskjell mellom temperaturen ute og inne.
– Derfor vil du ikke ødelegge for energisparingen totalt sett om du bruker varmepumpen til kjøling de varmeste dagene, opplyser kurs- og informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i Norsk Varmepumpeforening. Å kjøle med varmepumpe koster bare noen få kroner per dag.

#1 Sjekk kondensvannslangen
Bruker du varmepumpen til kjøling, dannes det kondens på lameller i innedelen. Dette vannet må fraktes ut på utsiden av veggen gjennom en kondensvannslange (eller dreneringsslange).
– Sjekk at den ikke har blitt tett, sier Gulbrandsen. Sett varmepumpen i kjølemodus, og gå ut etter 15 minutter for å se om det drypper ut av slangen på ytterveggen.
– Kommer det ikke noe vann ut, bør du skru av kjølingen og kontakte installatøren, sier Gulbrandsen. Han anbefaler å sjekke kondensvannslangen den første gangen du bruker varmepumpen til kjøling hver sommer.

#2 Hold deg unna auto-knappen
Med auto-funksjonen for driftsmodus velger varmepumpen selv om den skal varme eller kjøle.
– Da risikerer du at varmepumpen varmer om natta og begynner å kjøle om morgenen. Det er bedre å velge oppvarming eller kjøling etter behov, sier Gulbrandsen.

#3 Kjøl passe mye
Sjekk også at det ikke står på varme noe sted. Har du ventilasjonsanlegg med varmegjenvinner, kan du slå av gjenvinneren på varme dager.
– Dessuten trenger du kanskje ikke kjøle helt ned til 21 °C, påpeker Gulbrandsen. Mange går lettkledd på varme sommerdager, og mye kjøling kan bli ubehagelig kaldt.

#4 Bruk vifta smart
Når du bruker varmepumpen til å kjøle, kan det være lurt å stille inn vifta på innedelen. Hvis du endrer spjeldvinkel slik at lufta blåser langs taket, får du bedre komfort i oppholdssonen, men de fleste varmepumpene gjøre dette automatisk når de brukes til kjøling. Og setter du opp hastigheten på vifta, får du bedre omrøring av lufta i rommet slik at kjølt luft sprer seg bedre.

#5 Skjerm for sola
Mange nye luft-til-luft-varmepumper kjøler veldig effektivt. De gir kanskje har sju ganger så mye kjøling ut som det de bruker i strøm. Dette tallet (SEER) finner du på varmepumpens energimerke. Det er likevel ingen grunn til å sløse, mener Gulbrandsen.
– Du bør bruke utvendig solskjerming slik at du først senker behovet for å kjøle, understreker han. Varme fra sola er en av de viktigste grunnene til at boliger blir for varme om sommeren.

 

Kilde: presse.novap.no

    Fyll ut skjema og få gratis befaring.
    norsk klimasenter