Å kjøpe luft-luft-varmepumpe kan være en forvirrende prosess. I jungelen av merker, begreper og tekniske spesifikasjoner gir vi deg fire gode råd på veien mot den perfekte luft-luft-varmepumpen i ditt hjem.
1. Velg et kjent merke og en nordisk modell
Det finnes et utall merker luft-luft-varmepumper, fra kjente og mindre kjente produsenter. Forbrukerrådet anbefaler å velge et kjent merke. Da er det lettere å få tilgang på service, reservedeler og riktig kompetanse i fremtiden. Seriøse produsenter av varmepumper har strenge krav til kursing, logistikk, reservedelslager, teknisk support og avfallsgjenvinning for sine importører.
Innovasjon av luft-luft-varmepumper foregår i hovedsak hos japanske produsenter som Toshiba. Derfor er det som hovedregel trygt å velge et kjent japansk merke. Flere av dem har egne modeller utviklet spesielt for å takle nordisk klima. De har ofte gode avisingsfunksjoner og høy ytelse ved lave temperaturer, mens en del europeiske modeller først og fremst er beregnet for kjøling. Derfor bør du også se etter nordiske modeller av luft-luft-varmepumper.
2. Sjekk tre viktige tekniske spesifikasjoner
Du kan finne en rekke tekniske spesifikasjoner for varmepumper, men du kommer langt ved å nøye deg med tre av dem: Avgitt varmeeffekt, årsvarmefaktor og lyd.
Avgitt varmeeffekt forteller hvor mye varme luft-luft-varmepumpen avgir ved en gitt ute- og innetemperatur. Når du skal velge varmepumpe, er det viktig å avklare varmebehovet for den delen av boligen varmepumpen skal varme opp. Desto høyere varmebehov, jo kraftigere varmepumpe trenger du. I Norge har det vært fokus på avgitt varmeeffekt ved lave utetemperaturer. Det er bra, men det viktigste er å se på avgitt varmeeffekt for utetemperaturene som gjelder der boligen din ligger. For eksempel er det lite interessant hvor mye varmepumpen leverer ved -20 °C hvis du bor i et kyststrøk hvor temperaturen sjelden eller aldri faller under -10 °C.
En dyktig forhandler kan vurdere varmebehovet og anbefale riktig modell for dine behov.
Årsvarmefaktor (SCOP) er den andre viktige spesifikasjonen du bør sjekke når du skal velge varmepumpe. Årsvarmefaktoren forteller hvor mye varme en varmepumpe leverer i forhold til hvor mye strøm den bruker i løpet av et år. Årsvarmefaktoren tar hensyn til svingninger i utetemperaturen. Jo høyere årsvarmefaktor, jo mer energi sparer du med varmepumpen. For eksempel har Toshiba Daisekai 9 25 en beregnet årsvarmefaktor på 5,3. Det betyr at varmepumpen i løpet av et år tilfører 5,3 ganger så mye varmeenergi som hva den bruker av strøm. Du finner beregnet årsvarmefaktor (SCOP) på varmepumpens energimerke.
Lyd er den tredje viktige spesifikasjonen du bør sjekke. Alle luft-luft-varmepumper avgir lyd, men nivået kan variere mye fra modell til modell. Varmepumpene har en innedel som sprer varmen ved hjelp av en vifte, og dette gir litt lyd. Derfor bør du sjekke lydnivået på innedelen. Jo flere trinn du kan styre viftehastigheten, jo bedre kan du regulere lydnivået. Mange varmepumper har også en stillefunksjon som kan redusere lyden ytterligere.
Luft-luft-varmepumper har også en utedel som avgir lyd, fra en vifte og en kompressor. Vanligvis har dyrere varmepumpe-modeller et lavere lydnivå både inne og ute. Det skyldes at de har bedre og dyrere kompressorer som gir mindre lyd, de har flere viftehastigheter og større volum.
3. Tenk over hvilke tilleggsfunksjoner du har behov for
Mange av luft-luft-varmepumpene i øvre prisklasser har tilleggsfunksjoner du ikke finner på rimeligere varianter. Eksempler på dette er:
- Avanserte luftfiltre som gjør at varmepumpen har samme egenskaper som kostbare luftrensere, eller
- Bedre styringsmuligheter som nattsenkingsfunksjon eller ukeinnstillinger, som kan øke energisparingen.
- En egen peisfunksjon som gjør det enkelt å unngå sløsing når du fyrer med ved i peis eller ovn. Da brukes viften i varmepumpen automatisk til å spre varmen fra peisen uten at varmepumpen varmer eller kjøler samtidig.
- Dimming av lys. På noen modeller kan du dimme ned eller koble ut alle lys fra innedelen. Det kan være aktuelt særlig hvis du har varmepumpen på soverommet.
- Nattsenking av lyd. Lyd fra utedelen kan av og til oppfattes som sjenerende, spesielt om natta når det ellers er helt stille. På noen modeller kan du enkelt begrense hvor mye kapasitet varmepumpen yter om natten, slik at den avgir mindre lyd.
4. Kjøp varmepumpe fra en autorisert forhandler
De fleste varmepumper i Norge forhandles gjennom faghandelen. Dette er firmaer som har spesialisert seg på å selge og installere varmepumper, og som har nødvendig sertifisering.
For å bli autorisert forhandler må firmaene og installatører i tillegg gjennomføre ulike kurs hos importør. Det skal sikre at forhandlerne holder det nivået varmepumpe-produsentene ønsker, blant annet knyttet til kompetanse, sikkerhet og miljøvennlighet.
Kjøper du varmepumpe fra en autorisert forhandler, kan du være trygg på å få god hjelp til å finne den perfekte varmepumpen for dine behov.
Hvis du ønsker veiledning om hvilken luft-luft-varmepumpe som passer til din bolig, kan du bestille gratis og uforpliktende befaring av en autorisert Toshiba-forhandler.