I 2020 var strømprisen lav, men på grunn av kaldt og tørt vær går nå strømprisen opp. Det samme gjør forbruket.
Nå har vi hatt en høst med vått, mildt og vindfullt vær, noe som har resultert i rekordlave strømpriser over lang tid. De siste ukene har det vært mindre regn og vind, og vi ser nå minus på gradestokken. Noen tørre uker og utsikter til at dette skal vare i alle fall noen uker til, fører til at strømprisene nå vil øke til et mer normalt nivå.
Det er tre grunner til at effekten ikke strekker til nå:
- Det er ekstremt kaldt i hele Nord-Europa så det trengs rekordmye strøm.
- Det er ekstremt stille i Nord-Europa så det produseres veldig lite vindkraft.
- Mange generatorer i det norske systemet er midlertidig ute av drift på grunn av vedlikehold eller problemer.
2020 var rekordbillig
I 2020 var gjennomsnittlig strømpris rett over 10 øre/kWh. Dette var historisk lavt. Til sammenlikning var prisene i 2018 og 2019 rundt 40 øre/kWh.
I ukene som kommer kan vi forvente at prisen tidvis kan stige en god del over 40 øre/kWh. Økt forbruk kombinert med høyere priser betyr at du som strømkunde kan forvente en høyere strømregning fremover.
Hva betyr dette for meg?
I tillegg til selve strømprisen, så blir strømregningen din påvirket av hvor mye strøm du faktisk bruker. Og med kaldere vær, jo da bruker de fleste av oss også mer strøm.
Det er vanskelig å gi eksakte spådommer på generelt grunnlag, ettersom sluttsummen på faktura avhenger av flere faktorer. Men det vi vet er at strømprisen nå vil øke, og at det kalde været fører til et høyere strømforbruk.
Eksempel: Med utgangspunkt i en enebolig er det ikke unaturlig at de lave temperaturene ute vil kunne føre til at du bruker 2000 kW mer enn normalt per måned. Når du bruker mer strøm, samtidig som prisen går opp, vil du kunne oppleve at prisen for strøm alene (altså uten nettleie) vil kunne bli ca. 1500 kr høyere, sammenliknet med fakturaen fra november.
Gjennomsnittlig strømpris den siste tiden:
Oktober 2020: 25 øre/kWh
November 2020: 11 øre/kWh
Desember 2020: 33 øre/kWh
Estimert gjennomsnittlig strømpris fremover:
Januar 2021: 60 øre/kWh
Februar 2021: 50 øre/kWh
PS: Det er viktig å presisere at tallene over er estimater, og ikke eksakt vitenskap. Nettleie er ikke tatt med i beregningen. Den kommer utenom og betales til ditt lokale nettselskap.
Hva med resten av året?
Når prisen er høy på grunn av lite vann blir det ofte høye priser over lengre tid, helt til det har kommet ordentlig med nedbør igjen. Når prisen som nå er høy på grunn av effektmangel, varer det typisk noen dager eller maks et par uker med høy pris de hverdagene når det er stille og kaldt.
I 2021 tror vi at prisene vil bli mer normale, rundt 30 øre/kWh, slik utsiktene er nå. Det er fortsatt svært mye vann i norske vannmagasin, men vedvarende tørt og kaldt vær gjennom vinteren vil gjøre at magasinsituasjonen normaliseres. Skulle været imidlertid slå om til vått og mildt vær, forventer vi at prisene igjen vil falle til lavere nivå.
Hva består strømregningen av?
Strømpriser kan være forvirrende, og med mange ulike begreper er det lett å gå seg vill i tilbudene fra de ulike selskapene.
I korte trekk består strømregningen av tre ting: strømpris, nettleie og myndighetspålagte avgifter.
Strømprisen består av spotprisen (det samme som vi kjøper strømmen for fra den nordiske kraftbørsen NordPool) + et påslag.
Påslaget er prisen vi som kraftleverandør tar betalt for strømmen. Den pålagte kostnaden for elsertifikater er inkludert i påslaget.
Nettleien går til din lokale netteier, og dekker drift, vedlikehold og utbygging av strømnettet. Rundt halvparten av nettleien er skatter og avgifter til staten, deriblant forbruksavgift.
Nettleien baserer seg på forbruket ditt i tillegg til en fastavgift per måned. Alle betaler nettleie til sitt nettselskap uavhengig av strømleverandør.
KILDE : lyse.no