Vil du ha støtte, må du bare hive deg rundt: Enova reduserer støttesatsene fra juni.
Allerede fra 1. juni i år justerer Enova ned satsene på flere av støtteordningene sine.
Flere av ordningene får til og med halvert støttebeløp.
– En viktig del av jobben vår er å vurdere når disse teknologiene kan klare seg med mindre hjelp eller stå på helt egne bein i markedet. De justeringene vi gjør nå gir oss rom for å bruke mer penger på andre gode boligtiltak, forklarer markedssjef Anna Barnwell i Enova i en pressemelding.
For å få gammel støttesats må tiltakene både være gjennomført og registrert hos Enova før 1. juni i år.
– Merkelig
Huseiernes Landsforbund synes det er dumt at støtten til enkle, men effektive tiltak kuttes.
– Det er fortsatt slik at vi forbrukere betaler inn mer penger til Enova enn det som betales ut til oss. Da er det merkelig at man velger å kutte støtten på denne måten, sier forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Pihl til Dinside.no.
Forbrukerrådet mener at det ikke er unaturlig at støtten til varmepumpe fases ut på et tidspunkt, da forbrukerne ofte trenger et vennlig dytt i markedet for å velge energieffektive løsninger.
– Timingen til Enova forundrer oss likevel litt, ettersom parafin og fyringsolje til oppvarming blir forbudt fra januar 2020. Mange forbrukere har kanskje planlagt en investeringen denne våren, og får nå andre betingelser hvis ikke varmepumpen ferdigstilles innen juni. Beslutningen kan derfor gå utover forutsigbarheten til forbrukerne, sier leder for forbrukerdialog Pia Cecilie Høst.
Barnwell forteller Dinside at reaksjonene de har fått hittil har vært fra leverandørene av varmepumper og liknende. Enova har møtt forståelse for at de tilpasser støttesatsene til markedsutviklingen, men det er også en del reaksjoner og bekymring hos leverandører som frykter at den reduserte støtten påvirker deres kunder og salget negativt i 2019. Det var de forberedt på, ifølge markedssjefen.
Disse støttesatsene reduseres
Enova gir støtte til og jobber med utvikling av ulik energi- og klimasparende teknologi, som blant annet vanlige boligeiere kan ta i bruk.
Flere av disse tiltakene viser en positiv utvikling i markedet. Bare i fjor ble det utbetalt støtte til over fem tusen varmepumper gjennom Enovatilskuddet, en økning på om lag 50 prosent sammenliknet med året før.
Så, hvilken støtte blir justert ned fra 1. juni 2019? Her er lista:
- Maksimal støtte til balansert ventilasjon endres fra 20.000 til 15.000 kroner.
- Maksimal støtte til biokjel endres fra 25.000 til 10.000 kroner, altså mer enn halveres.
- Maksimal støtte for væske-vann-varmepumpe endres fra 20.000 til 10.000 kroner, noe som er en halvering.
- Maksimal støtte for luft-vann-varmepumpe og avtrekksvarmepumpe endres fra 10.000 til 5.000 kroner, også en halvering.
Økt volum og popularitet er årsaken til at støttesatsen til balansert ventilasjon nedjusteres noe, mens endringen av støttebeløpet til biokjel er begrunnet i et ønske om å tilpasse støttenivået til de nye støttesatsene for varmepumpene.
Prøv Dinsides varmepumpekalkulator.
Denne støtten forsvinner helt
Samtidig med nedjusteringene som nevnt over, fjernes den ekstra støtten som tidligere har blitt gitt til de som velger en varmepumpe med energimåler.
Enova-støtten til varmestyringssystem forsvinner også helt fra juni måned. De siste åra har Enova gitt inntil 4.000 kroner i støtte til boligeiere som tar i bruk slike system.
– Denne teknologien er etter hvert blitt så rimelig og tilgjengelig at vi er trygge på at folk også vil velge dette uten vår støtte. Da er det riktig for oss å trekke oss ut, sier Barnwell.
Fortsatt oljefyr-støtte
Når det gjelder støtte til utfasing av oljefyren, som blir forbudt fra 1. januar 2020, forblir støtten til selve utfasingen uendret på 10.000 kroner.
Men, denne støtten forutsetter at du også gjennomfører en alternativ varmeløsning, for eksempel en av de ovennevnte, som får reduserte støttesatser. Dermed blir det totale støttebeløpet for et slikt prosjekt redusert.
– Vi forventer en fortsatt positiv utvikling i kostnadene for varmeløsninger, og at disse etter hvert blir konkurransedyktige uten støtte. Det er også forutsetning for å få støtte til å fjerne oljefyren at en velger en av løsningene vi støtter, som utgjør 10.000 kroner som kommer i tillegg til støtten for ny varmeløsning, sier Barnwell.
Hvis spådommene om høye strømpriser framover slår til, blir disse løsningene også enda mer attraktive sammenliknet med dem som baserer seg på ren elektrisitet, legger markedssjefen til.
Forventer økt pågang
Erfaringen med slike frister som Enova setter nå, er at det blir en svært høy pågang de siste ukene opp mot fristen, så det ruster de seg for, både hos svartjenesten og i saksbehandlingen.
– Pågangen vil nok absolutt øke. Samtidig blir nok trykket enda større de siste månedene av året, før oljeforbudet trer i kraft. Da vil det ikke lenger bli gitt støtte til oljeutfasing, og mange vil være ute i siste liten. Kanskje kan juni-fristen bidra til å dempe desembertrykket noe, sier Barnwell til Dinside.no.
Vurderer nye tiltak
Enova utbetalte hele 275 millioner kroner i støtte til boligtiltak i fjor, og har ingen intensjoner om å bruke mindre i år. De justeringene som gjøres om noen måneder er ikke for å bruke mindre penger på boligtiltak, men for å sikre at de bruker disse pengene riktig, ifølge Barnwell.
For eksempel ønsker Enova å stimulere flere til å gjøre en helhetlig energioppgradering av bygningskroppen når de likevel skal rehabilitere boligene sine. De vurderer også mulige nye tiltak.
Kilde: dinside.no